Tips voor een goede presentatie

Tips voor een goede presentatie

Iedereen heeft er wel eens mee te maken: presenteren. Of je nou zelf een presentatie moet geven, of dat je een presentatie moet bijwonen. De één is er beter in dan de ander, en daarom delen we graag wat tips!

Voorbereiding

Misschien wel het allerbelangrijkste: bereid je goed voor! Zo voorkom je dat je tijdens je presentatie staat te prutsen met papier. Bovendien geeft een goede voorbereiding je een zekerder gevoel, dit zal je presentatie alleen maar ten goede komen. Wanneer je het toch even niet meer weet, zorg dan dat je duidelijke kaartjes bij je hebt waarop steekwoorden of zinnen staan. Neem een groot en leesbaar lettertype. Gebruik je toch liever groter papier? Stop dit dan in een mooie map, bij voorkeur een met ringband zodat je je pagina’s soepel om kunt slaan.

Achterwege laten

Wist je dat één of de vijf presentaties begint met een excuus? Nergens voor nodig! Begin dus niet met de mededeling dat je moe bent, verkouden bent of niet goed voorbereid.
Open je presentatie ook niet met de vraag aan het publiek of je verstaanbaar bent. Dit is iets dat je al kunt checken bij je voorbereiding. Laat dit niet aankomen op het moment dat het publiek al klaar zit. Dit geldt ook voor het uitdoen van het licht, wanneer dit nodig is.

Verras

Open je presentatie door het publiek te verrassen. Laat je publiek bijvoorbeeld iets doen. Geef ze een opdracht! Bedenk iets dat past bij het thema van jouw presentatie. Zo ontstaat er interactie tussen jou en je publiek, en tussen het publiek onderling. Andere manieren om je publiek te verrassen zijn bijvoorbeeld het vertellen van een verhaal dat bij het thema van je presentatie past of het uitdelen of meenemen van iets grappigs!

Hulpmiddelen

Maak om je presentatie te ondersteunen gebruik van sheets. Geef ze vorm zodat ze passen bij het thema van je presentatie. Let erop dat je geen lappen tekst gebruikt. Het publiek kan één ding tegelijk; luisteren of lezen. Maak daarom gebruik van mooie beelden, korte bullets of quotes. Vertel daar omheen jouw verhaal. Zo kan het publiek zich beter focussen op je presentatie en voorkom je ook nog eens dat je zelf van de sheets af gaat lezen en daardoor het contact met je publiek verliest.

Houding

Haal voordat je opkomt even diep adem, neem een slokje water en rek even de spieren in je nek en schouders. Neem wanneer je opkomt rustig de tijd om je plekje te vinden. Kijk rond en kies een positie die voor jou goed voelt. Ga stevig staan en kijk je publiek aan. Zo heb je de tijd om te wennen en om verbinding te maken met je publiek. Daarnaast geef je jezelf de kans om even te ontspannen.

Wanneer je je tijdens je presentatie wat gespannen voelt, adem even diep in of neem een slokje water. Daarnaast helpt het om te accepteren dat je je wat gespannen voelt. Vecht er niet tegen. Onthoud dat bijna iedereen het spannend vindt om te presenteren. Een beetje spanning maakt je alert en kun je dus prima gebruiken om beter te presenteren!

Wees tijdens het presenteren niet bang voor pauzes. Spreek rustig je zinnen uit. Op die manier heeft het publiek meer tijd om de tekst even op zich in te laten werken. Jij kunt dan kort je blik over de volgende zin laten gaan! Ben je een zachte spreker? Zorg dan dat je gaat staan in plaats van zitten. Je stem draagt op die manier verder.

Natuurlijk is er ook altijd nog de mogelijkheid om een training te volgen.

Contact

Maak contact met je publiek! Kijk je publiek aan. Communicatie bestaat namelijk niet alleen maar uit zenden, maar ook uit ontvangen. Naast dat jij je presentatie zendt naar je publiek, is het ook heel nuttig om de reactie van je publiek te ontvangen.

Toch voelen we ons op het podium vaak kwetsbaar. We springen daarom in een rol. Zonde! Blijf bij jezelf. Probeer je verhaal te vertellen alsof je in een gesprek zit. Een presentatie is dan ook eigenlijk niets meer of minder dan een gesprek met meerdere mensen. Probeer dus te vermijden dat je geforceerd over het publiek, of juist naar één iemand gaat kijken. Maak contact met meerdere mensen en wees niet bang voor interactie!

(Geluids)apparatuur

Natuurlijk is het ook belangrijk dat externe factoren zoals het licht, geluid en monitors goed in orde moeten zijn. Wij verhuren en installeren apparatuur zoals microfoons, monitors, licht, geluid of laser voor uw prestatie. Ook kunnen we een fotograaf, cameraman, drukwerk of entertainment verzorgen om jouw presentatie optimaal te laten verlopen! Neem voor meer informatie contact met ons op!

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

Ook zin in een evenement? “Met z’n allen” doe je tegenwoordig zo
GROOTS denken, bij kleinere groepen die steeds groter worden…