De geschiedenis van geluid opnemen en afspelen

Het opnemen van geluid en het afspelen hiervan kent een hele geschiedenis. Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten geluidsdragers ontwikkeld. In dit artikel een overzicht van de meest bekende.

Fonautograaf

Op 9 april 1860 maakte de Fransman Léon Scott de allereerste geluidsopname ooit. Dit apparaat, de fonautograaf, bestaat uit een hoorn met een stift eraan die geluidstrillingen vastlegt. Scott had echter nog niet de mogelijkheid om zijn eigen geluid terug te luisteren. In 2008 werd deze opname teruggevonden in een Frans archief. Wetenschappers zijn erin geslaagd deze tekening van de geluidstrillingen om te zetten in geluid.

Fonograaf

Thomas Edison ontwikkelde in 1878 de fonograaf. Deze is gebaseerd op de fonautograaf. Naast het opnemen van geluid kan dit apparaat het geluid ook weer afspelen. De scherpe punt van een naald trekt een groep van wisselende diepten in een metaallaag rondom een cilinder. Om het geluid ook weer af te kunnen spelen moet de naald teruggebracht worden naar de beginpositie. Wanneer de cilinder dan weer wordt rondgedraaid, speelt het geluid zich via de hoorn af.

Grammofoon

In 1887 ontwikkelde Emile Berliner de grammofoon. Dit apparaat staat ook wel bekend als de platenspeler zoals we die allemaal kennen. Het verschil met de fonograaf is dat de geluidsgolven, in plaats van verticaal, horizontaal worden geregistreerd. Bij opname wordt er gebruik gemaakt van een glasplaat met daarop een laagje roet. Naderhand wordt hier een metalen kopie van gemaakt. De naald, die vast zit aan een arm, loopt via dezelfde lijnen als de opname bij het afspelen. Later is er in plaats van een glasplaat met roet een zinkplaat met was gebruikt.

Cassetteband

In augustus 1963 introduceert Philips de ‘compactcassette’. Dit was een variant op vele verschillende banden die in de tussentijd werden ontwikkeld. De versie van Philips werd ontwikkeld omdat er onvrede was over de andere soorten banden. Deze banden waren onhandig en hadden verschillende mankementen. Deze band was een stuk compacter. De cassetteband bestaat uit twee kanten en moet worden omgedraaid om de andere kant te kunnen beluisteren. Op een cassette kan alleen analoog worden opgenomen.

Compact Disc

In 1982 ontwikkelen Philips en Sony samen de cd. Van een cd kunnen gegevens afgelezen worden zonder fysiek contact met het medium te hebben. Op een cd wordt een reeks digitale ‘nullen’ en ‘enen’ digitaal aangebracht. Met behulp van een spiegelmechanisme worden deze gegevens gelezen en omgezet in geluid. Op de eerste cd’s kon tussen de 45 en 80 minuten geluid worden opgenomen.

MP3-speler

Het Zuid-Koreaanse bedrijf SaeHan Information Systems brengt in 1998 de eerste mp3-speler uit. Muziek die opgeslagen is op een computer in MP3-formaat kan makkelijk worden overgezet naar een MP3-speler. Geluiden in MP3-formaat vergen veel minder opslagruimte dan op een cd. De eerste MP3-spelers hadden 32MB opslagruimte, hier kan ongeveer een half uur muziek mee worden afgespeeld. Deze spelers werkten voornamelijk op losse batterijen.

Geluid nodig?

Bij Limmerick kun je alle soorten geluidsapparatuur huren. Of je nu een compleet geluidssysteem nodig hebt of alleen een microfoon. Bij Limmerick kan het allemaal. Met deze apparatuur maak je je feest helemaal compleet en beleef je een topavond!

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

Ook zin in een evenement? “Met z’n allen” doe je tegenwoordig zo
GROOTS denken, bij kleinere groepen die steeds groter worden…