De geschiedenis van het theater

Het theater is al eeuwen oud. Het komt voort uit de religies van de vroegste samenlevingen en wordt gezien als één van de vroegste kunstvormen van de mensheid. In de hele geschiedenis zijn sporen te vinden van liederen en dansen ter ere van goden.

De oorsprong van het westerse theater komt voort uit het oude Griekenland. Er werden gedanste koorliederen gezongen rond het altaar van Dionysus, de god van de wijn. De eerste toneelstukken bestonden steeds uit vijftig koorleden met in het midden het altaar van Dionysus. Later onstonden ook toneelstukken rondom andere goden, helden en legendarische voorouders van de Grieken. Vaak gingen de verhalen over hun goede of slechte daden, hun oorlogen, vetes, huwelijken en kinderen.

Gelukkig bleef het niet alleen bij tragedie, maar sloop langzaam de komedie binnen in de vorm van feestelijkheden die plaatsvonden in de dorpen wanneer de oogst veilig was binnengehaald. Er werden grappen gemaakt, en uit het vermaak van dorpsfestivals ontstonden de eerste echte komedies in het theater. Het theater heeft zich erg ontwikkeld. Rond 1970 was de tekst niet langer dominant, en werden andere elementen van het theater niet langer ondergeschikt. Denk bijvoorbeeld aan het lichaam van de acteurs, dat kreeg een belangrijkere rol.

Theaters nu

Tegenwoordig wordt theater ingevuld door levendige voorstellingen voor een groot publiek. Verschillende vormen van theater zijn bijvoorbeeld toneelspel, muziek, dans en zang. Wist je dat er ook verschillende soorten theaters zijn te onderschieden? Het lijsttheater is meestal te vinden in de traditionele schouwburg. Het podium is hoog en duidelijk afgebakend. Het puliek zit op afstand in de zaal. Naast het lijsttheater is er het vlakkevloertheater. Dit theater heeft geen verhoogd podium en meestal geen omlijsting. Het publiek (of de eerste paar rijen) zit op dezelfde hoogte als het toneel. Wanneer het speelvlak en de zaal een geheel worden is dat een open speelvlak. Natuurlijk kan theater ook in andere ruimtes worden gespeeld, locatietheater dus.

Voorbereiding

Er komt veel kijken bij het voorbereiden van een theatervoorstelling. Naast het voorbereiden van de voorstelling zelf, komt er ook veel technische voorbereiding bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan het licht en het geluid. Wij weten wat er komt kijken bij de opstart van een nieuwe productie. We zijn thuis in complexe geluidssystemen die in theaters vaak worden gebruikt. Graag helpen wij bij de technische realisatie van een theatershow en het opstellen van een technische rider. Ook kunnen we een geluidstechnicus, lichttechnicus, zendertechnicus, stagemanager of ander personeel leveren. Neem voor meer informatie contact met ons op!

Add a comment

*Please complete all fields correctly

Related Blogs

Ook zin in een evenement? “Met z’n allen” doe je tegenwoordig zo
GROOTS denken, bij kleinere groepen die steeds groter worden…